DojoGym | Culturism
301
page-template-default,page,page-id-301,woocommerce-no-js,ajax_leftright,page_not_loaded,,qode_grid_1200,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-14.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

Culturism

Pentru indeplinirea obiectivelor dumneavoastra va punem la dispozitie o sala dotata cu aparate de ultima generatie, zona cardio dar si posibilitate de a achizitiona vitamine si suplimente de calitate.

Culturism

 

Sportul in care practicantii urmaresc sa-si dezvolte un corp proportionat si o musculatura cat mai masiva si simetrica, dar in acelasi timp sa reduca cat mai mult stratul de grasime de sub piele.

 

In acest scop se folosesc exercitii cu gantere, haltere, aparate cu scripeti sau de alte tipuri, dar si exercitii aerobice precum ciclism, alergare, etc.

 

Foarte importanta in pregatirea unui culturist este si alimentatia care trebuie sa serveasca unui dublu scop: sa asigure necesarul pentru cresterea masei musculare, dar in acelasi timp sareduca stratul de grasime.

female powerlifter squat barbell

Culturism – notiuni de baza

  • Concentrare

Atitudine mentala esentiala pentru eficienta antrenamentelor de culturism. Eficacitatea exercitiilor scade daca sunt efectuate mecanic, in virtutea inertiei. Sportivul trebuie sa se concentreze la maxim in timpul lucrului sa incerce sa vizualizeze dezvoltarea muschiului supus travaliului.

  • Repetari fortate

Metoda de baza a antrenamentului de culturism care presupune asigurarea unei cresteri constante a solicitarii musculare. Alegerea incarcaturii se face astfel incat ultimele 2-3 repetari ale fiecarei serii sa reclame din partea executantului maximum de efort. Aceste asa numite repetari fortate – la executarea carora culturistul poate fi ajutat de un partener – sunt considerate cele mai eficiente, intrucat contribuie decisiv la ingrosarea fibrelor musculare.

Serie (repriza) – Suma repetarilor consecutive din cadrul aceluiasi exercitiu, incheiate cu o pauza

  • Partener de antrenament

Antrenamentele efectuate in colaborare cu un partener prezinta o serie de avantaje: se pot lucra exercitii mai complexe, se pot efectua repetari fortate, miscari negative etc. Cooperarea se va dovedi fructuasa, fiind de natura sa-i stimuleze pe ambii parteneri numai daca acestia poseda o structura si o forta fizica asemanatoare, se gasesc la aproximativ acelasi stadiu de dezvoltare musculara si urmaresc la antrenamente un scop comun.

  • Repetare

Executarea fara pauza a unei miscari complete, caracteristica unui anumit exercitiu. Lucrul in serii si repetari reprezinta metoda de baza a intregului sistem de antrenament in culturism.

  • Pauza dintre serii

Timpul afectat refacerii sportivului intre 2 serii: durata pauzei trebuie sa fie astfel aleasa ca sportivul sa poata continua antrenamentul la parametrii maximi.

Culturism si tipuri somatice de baza

Fiecare individ apartine preponderent unuia din cele trei tipuri somatice de baza : ectomorf, mezomorf, endomorf, dar are secundar, intr-o proportie mai mare sau mai mica in functie de mostenirea genetica, caracteristici din celelalte doua tipuri somatice.

  • Ectomorf

Longilin, oase subtiri, muschi prelungi. Obtine greu masa musculara in schimb nu se ingrasa niciodata indiferent ce mananca si obtine usor definire, separare, vascularizare.

  • Mezomorf

Robust cu spate lat, umeri largi, talie ingusta, musculatura care se dezvolta usor. In functie de regimul alimentar utilizat se poate ingrasa sau poate slabi cu usurinta.

  • Endomorf

Oase si incheieturi groase, obtine usor masa musculara si este capabil de eforturi mari. Are tendinte de ingrasare si „scapa” foarte greu de stratul de grasime ce il acopera, chiar daca tine regimuri „crunte”.